Dagmar geniet van haar STEK-woning
Van een oud huis in het hart van Zaltbommel ging Dagmar naar een gloednieuw huisje aan het Bleekveld in Rosmalen. Een STEK-woning, dus met aandacht en zorg voor je buren, de buurt en de groene leefomgeving. Een plek, haar op het lijf geschreven.
Het is zonnig weer, dus Dagmar Grondman (36) leest een boek op het bankje voor haar huis, een erfstuk van haar opa en oma dat ze nu deelt met haar buurvrouw. Eigenlijk komt van lezen niet veel, want ze is voortdurend druk met zwaaien en kletsen. Dagmar streek met haar dochtertje Bobbi (8) in april van dit jaar neer op haar nieuwe STEKkie. Samen met de bewoners van nog negen andere STEK-huizen en vier STEK-studio’s in De Groote Wielen wonen ze rondom hun eigen erfhart. Daar groeit nu nog enkel gras, maar er wordt een grote, gezamenlijke boom geplant. “Die gaan we binnenkort met elkaar uitzoeken”, vertelt Dagmar enthousiast.
Tekst gaat verder onder de foto.
Vakantiegevoel
“Ik voel me hier helemaal op mijn plek. Al langer was ik op zoek naar een andere woonvorm. Groener, maar ook met meer oog en oor voor de mensen die om je heen leven. Ik vind het belangrijk om dit aan mijn dochter mee te geven.” Ze las op social media over het project STEK, ging kijken en was verkocht. “Het sluit prachtig aan bij mijn idealen, maar ook bij het leven met één kind.” Het huis van Dagmar en Bobbi is niet heel groot, maar wel licht en knus. De uitdrukking ‘Klein maar fijn’ lijkt gemaakt voor het nestje van de twee dames. Binnen overvalt je direct een vakantiegevoel. “Alles zit erin, maar de beperkte ruimte dwingt je wel tot het maken van keuzes. Zo hebben we bewust geen televisie. Nu pakken we sneller een boek en anders de laptop. Het is precies goed zo, want ik wilde graag ont-spullen.” De houten huizen zijn van het gas af en hebben een warmtepomp. “Qua energie ben ik van label F naar A++ gegaan.”
Buurtverbinder
Ieder STEK-erf heeft een buurtverbinder. Dagmar is dit voor haar erf. “Als buurtverbinder zet ik me twee dagdelen per week in om met elkaar een hechte gemeenschap te vormen. Dat begint bij elkaar kennen en initiatieven nemen, variërend van samen koffie drinken rondom de picknickbank tot met elkaar ‘moodboards’ maken voor de invulling van het erfhart. Er komt een kruidentuin en we dromen van een vuurplaats. Samen hebben we al stapstenen gemaakt. Ik probeer echt vanuit mijn buurthart te denken, dus te achterhalen wie waar goed in is en wat iemand graag doet of nodig heeft. Mijn persoonlijke droom? Een theetuin!”
Tekst gaat verder onder de foto.
Open voordeur
Het veldboeket dat op tafel staat, heeft Dagmar achter haar huis geplukt. Daar ligt een wadi, die voor natuurlijke wateropvang zorgt. De STEK-locatie is een droomplek voor Bobbi. “Ze had in een mum van tijd nieuwe vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. Wanneer we buiten een spelletje doen, sluiten er altijd mensen aan. De voordeur staat regelmatig wagenwijd open, ik voel me hier ontzettend veilig en verbonden!”